Afișare incorectă î și â în Word 2007

Kitaro
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 18 Mai 2012 21:38
Localitate: Arad

Afișare incorectă î și â în Word 2007

Mesaj de Kitaro »

Bună ziua.

Am la servici o problemă care îmi dă bătăi de cap de câteva luni, mai exact de când a fost instalată o aplicație care rulează în browser și care salvează un document în calculator pentru listare ulterioară. Documentul are extensia docx iar programul cu care îl deschid este Word 2007. Sistemul este Windows XP cu SP3. Problema este că în loc de caracterele cu diacritice se văd doar pătrățele. Am instalat patchul pentru noile fonturi și acum caracterele: ȘșȚț se văd bine. Caracterele Îî și Ââ se văd tot cu pătrățele. Momentan folosesc un macro care le înlocuiește, pentru că am nevoie să tipăresc documentul. Ce mi se pare ciudat este faptul că în momentul în care dau replace manual în Word la acele caractere cu pătrățele, în fereastra de replace se văd bine (adică văd ÎîÂâ in loc de acele pătrățele). După ce le înlocuiesc cu cele tastate de mine se văd bine și în document și tipărite la imprimantă.

Problema aceasta nu apare pe sistemele Windows XP SP3 + patch fonturi care au instalat Word 2003 și aplicația File Format Converter, care convertește fișierele docx in doc pentru a putea fi deschise cu Word 2003 sau mai vechi. Pe aceste sisteme, în document se văd bine toate caracterele. Dacă dezinstalez Word 2003 și instalez Word 2007, problema apare și pe aceste sisteme.

Pe alt sistem Windows XP SP3 + patch fonturi si Word 2002 am aceeași problemă ca și în Word 2007: în loc de caracterele ÎîÂâ, apar pătrățele.

Ce soluții aș putea adopta pentru a putea să văd și în Word 2007 toate diacriticele corect la deschiderea documentului?
dorin
membru
membru
Mesaje: 61
Membru din: 25 Ianuarie 2007 09:12
Localitate: București

Mesaj de dorin »

1. Problema apare doar în cazul documentelor salvate cu „aplicația care rulează în browser”, sau la toate documentele .docx scrise cu diacritice?

2. Cu ce font sînt scrise acele documente? Dacă selectezi tot textul și schimbi fontul cu unul mai comun (Tahoma, să zicem), problema (pătrățelele) persistă?

3. Ești sigur că caracterele cu diacritice sînt cele „care trebuie”? Adică, dacă pui cursorul după fiecare din aceste caractere (înainte de substituția pe care zici că o faci cu o macrocomandă, evident) și apeși Alt+X, ar trebui să obții așa:

• Ă - 0102
• Î - 00CE
• Â - 00C2
• Ș - 0218
• Ț - 021A

• ă - 0103
• î - 00EE
• â - 00E2
• ș - 0219
• ț - 021B
Kitaro
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 18 Mai 2012 21:38
Localitate: Arad

Mesaj de Kitaro »

N-am fost prea inspirat vineri să îmi salvez documentul cu probleme, așa că până luni, când o să am din nou acces la acel document, nu pot spune decât următoarele lucruri:

Înainte de folosirea aplicației din browser, a fost instalat pe calculator Office 2003 și nu au fost probleme cu diacriticele. Office 2007 s-a instalat odată cu aplicația din browser, din cauza extensiei docx, deci nu îmi dau seama dacă au fost probleme și înainte. Problemele au apărut odată cu aplicația din browser.

Fontul din document este Times New Roman. Din câte îmi aduc aminte, am încercat să schimb și în Arial și în Tahoma și tot apar pătrățele în loc de ÎîÂâ. Luni o să verific dacă acele pătrățele sunt scrise cu alt font și ce secvență de cod îmi returnează fiecare.

Până vineri n-am dat prea mare importanță problemei, până când am înlocuit pe alt calculator office 2003 cu 2007 și problema a apărut și la acel calculator, deși cu office 2003 nu avea această problemă.

În lipsa fișierului cu probleme, am încercat acasă și am instalat virtual 3 versiuni diferite de windows xp, am pus pe toate office 2007 și am testat deschiderea unui document scris cu cele 2 versiuni de diacritice în Office 2007 pe Windows 7 (Romanian Standard si Romanian Legacy). Pe toate versiunile, caracterele scrise cu diacritice corecte, fără sedilă s-au văzut cu pătrățele (șȘțȚ). Cele scrise cu sedilă s-au văzut bine. După ce am pus patchul de fonturi actualizate s-au văzut bine toate. Pe nici una din versiuni nu am avut probleme cu afișarea îÎâÂ. Problema care am observat-o la toate versiunile de Windows XP a fost că și înainte de patch și după patch, caracterele cu sedilă aveau virgulițele diferite la Ș și Ț. Am înlocuit fontul Times New Roman cu cel din Windows 7 și după aceea s-au vazut la fel virgulițele.

O să revin luni cu mai multe informații după ce studiez mai atent fișierul cu pricina. Documentul generat este diferit în fiecare zi, dar problema persistă de fiecare dată și trebuie să folosesc macro pentru înlocuirea acelor caractere.
dorin
membru
membru
Mesaje: 61
Membru din: 25 Ianuarie 2007 09:12
Localitate: București

Mesaj de dorin »

Ok, așteptăm.

Din cele spuse pînă acum, senzația mea este că documentele cu pricina folosesc niște caractere „asemănătoare” cu Ă, ă, Î, î, dar nu cele corecte (vezi codurile de mai sus). În acest caz, vina este a celui care a scris „aplicația care rulează în browser”, și tot el trebuie să o remedieze. Dar nu vreau să mă pronunț înainte de a avea toate datele...
Kitaro
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 18 Mai 2012 21:38
Localitate: Arad

Mesaj de Kitaro »

Am reușit să reproduc problema acasă. M-am uitat mai atent cu Character Map la caracterele Times New Roman si am găsit încă un set de îÎâÂ. Am pus în document toate variantele și mi-au apărut pătrățelele la caracterele respective în Windows XP. Am schimbat fontul în Tahoma și Arial, dar acele caractere tot cu pătrățele se văd.

Codurile care le returnează sînt:

î - 020B
Î - 020A
â - 0203
 - 0202

După ce am pus patchul pentru fonturi EU aceste caractere s-au văzut tot cu pătrățele.

Dupa ce am pus Times New Roman de la Windows 7 caracterele s-au vazut bine. Căciulița este rotunjită, exact ca și la ă, dar întoarsă invers.

Se pare că și la servici va trebui sa pun fonturile de Windows 7, pentru că sînt slabe șanse să înlocuiască cineva acele caractere. Sunt buguri mult mai mari în aplicație care nu s-au rezolvat de 4 luni de zile, așa că schimbarea acestor caractere ar fi pe ultimul loc în lista lor de buguri.

Aș fi totuși curios să știu cum le-au tastat caracterele respective. Sau se putea să dea copy-paste de undeva și să apară acele caractere?

Am uploadat aici aici fișierul făcut de mine.

Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat.
dorin
membru
membru
Mesaje: 61
Membru din: 25 Ianuarie 2007 09:12
Localitate: București

Mesaj de dorin »

Da, e pista pe care am mers și eu. M-am ferit să spun că soluția ar fi instalarea fonturilor de Windows 7 pe acele sisteme cu Windows XP, pentru că nu încurajez astfel de „soluții”, care în realitate nu fac decît să perpetueze problemele. Soluția corectă ar fi obligarea celui care a scris aplicația să rescrie acea parte care generează greșit caracterele românești (la urma urmei, poate fi obligat să facă asta, dacă e un program plătit - nu faci bine programul, nu primești banii!).

Acum depinde cît de importante sînt acele caractere în contextul lor: dacă sînt înregistrări într-o bază de date, de exemplu cu numele și adresele unor persoane, deși acum problema e aparent rezolvată, pot apărea dureri de cap mai tîrziu, cînd vor trebui migrate tabelele spre altă aplicație, comparate cu alte înregistrări etc. Dacă e un simplu text care nu conține date, consecințele nu sînt atît de serioase. Deci rămîne de cîntărit dacă se justifică sau nu a insista pe repararea aplicației.
Scrie un răspuns