Access alternativ la simboluri

Discuții legate de revizuirea din anul 2004 a standardului
Mihai Amariutei

Access alternativ la simboluri

Mesaj de Mihai Amariutei »

Simbolurile standard ar trebui sa fie accesibile şi doar cu doar 2 taste, nu 3 în tastatura standard.

Se poate implementa uşor adăugând din standardul de tastatura Microsoft maparea pentru caracterele care necesita in standardul SR 13992:2004 AltGr+Shift, adică acoladele {} (AltGr B si N ) si bara | (AltGr \).

Mai rămân ghilimelele drepte " - ar putea fi mapat pe AltGr V (unde era @ pe tastatura Microsoft).

AltGr 1 (~) nu trebuie sa fie tasta moartă (nu generează nimic, oricum) pentru a accesa uşor caracterul ~.

Iar caracterele româneşti ar trebui mapate cu AltGr pe Q, A, S, T şi I şi în modul standard, nu doar în modul programator.

Toate aceste taste nu sunt mapate pe AltGr, oricum.

În altă ordine de idei, FujitsuSiemens fabrică tastaturi inscripţionate conform standardului românesc SR 13992:2004.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Mihai Amariutei a scris:Simbolurile standard ar trebui sa fie accesibil şi doar cu doar 2 taste, nu 3 în tastatura standard. [...]
Aranjamentul actual de caractere precizat de standard a avut în vedere realitatea de la noi, aceea că majoritatea tastaturilor existente sunt US English. A oferit o soluție pentru această stare de fapt, altfel s-ar fi lăsat ca atare aranjamentul de caractere à la Microsoft, care – cu excepția inversării Y <-> Z – era destul de bun în felul lui.
Mihai Amariutei a scris:AltGr 1 (~) nu trebuie sa fie tasta moartă (nu generează nimic, oricum) pentru a accesa uşor caracterul ~.
Enumerarea și poziția pe tastatură a tastelor moarte este stabilită prin standard. Ce anume generează fiecare combinație de tastă moartă este la latitudinea implementării în cadrul unui sistem, a unui program sau eventual a preferinței utilizatorului. Standardul nu obligă generarea niciunei combinații.

Faptul că în Windows s-a ales ca tasta moartă ~ să nu genereze nimic, este un caz particular.
Mihai Amariutei a scris:Iar caracterele româneşti ar trebui mapate cu AltGr pe Q, A, S, T şi I şi în modul standard, nu doar în modul programator.
Tastatura fizică trebuie inscripționată cu caracterele pe care le poate genera, altfel nu știe nimeni de ele și degeaba mai sunt generabile în sistem. O astfel de mapare suplimentară ar fi făcut o varză.
Nu mai vorbesc că în modul normal AltGr+S=ß.
Mihai Amariutei a scris:În altă ordine de idei, FujitsuSiemens fabrică tastaturi inscripţionate conform standardului românesc SR 13992:2004.
Hm. Nu cumva conform standardului românesc SR 13992:1998, dar cu câteva taste moarte în plus? (cele corecte, de fapt, dar care nu erau incluse în versiunea din 1998 a standardului)

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Mihai

Mesaj de Mihai »

Ce voiam sa sugerez nu e o modificare a standardului ci o duplicare a unor taste, incit sa existe posibilitatea tastariii mai comode a unor simboluri.

Accesul cu trei taste (AltGr-Shift-tasta) a simbolurilor respective e o idee buna, dat fiind ca tastele sunt deja inscriptionate cu simbolul in tastaturile US.

IN PLUS, însă, s-ar putea permite accesul cu doar doua taste (Alt-Gr + tasta) la caracterele care necesita 3 taste in standard, prin simpla preluare SI a poziţiilor Microsoft pentru simbolurile {}|~ , si eventual instalarea " si pe AltGr V in plus faţă de AltGr Shift Ţ.
Acest access ar putea fi preferat de cei care folosesc intens semnele respective - de ex. programatorii.

Duplicarea semnelor pe tastatura nu e neaparat un lucru rau - tastatura cu 102 taste duplica de ex. tasta |\ .
Nu e nevoie neaparat de inscriptionat ambele combinaţii de taste taste care genereaza un simbol.

Layout-ul Microsoft are probleme mai mari decât inversiunea Y-Z (pe care nu putem să le-o reproşăm, dat fiind că apare cam în toate tastaturile continentale).
Una din cele mai iritante e modul inconsecvent de amplasare a parantezelor patrate [] respectiv unghiulare <>. Nici nu e de mirare că e atât de urît de programatori - dar aceştia nu se dau în vînt după apăsat trei taste pentru un simbol.
Cu propunerea mea aranjamentul standard ar deveni mai atractiv pentru programatori, limitând necesitatea aranjamentului "programator".
horiace
membru
membru
Mesaje: 1
Membru din: 26 Decembrie 2012 13:52

Re: Access alternativ la simboluri

Mesaj de horiace »

(off-topic) Poti sa crezi cei mai buni prieteni ai mei s-au adunat aici?
Scrie un răspuns