Problema ghilimelelor romanesti

Dacă l-ați instalat și folosit
Silviu Serban

Problema ghilimelelor romanesti

Mesaj de Silviu Serban »

From: Silviu Serban
To: Cristian Secara
Date: Tue, 21 Dec 2004 09:17:19 -0500 (EST)
Subject: Problema ghilimelelor romanesti


Buna ziua domnule Secarica

Mi-am amintit ca am mai vizitat site-ul dvs., dar, de data aceasta, cind l-am revizitat l-am gasit mult ameliorat.

Am observat un amanunt pe imaginile inserate ale tastaturilor; este un detaliu pe care am vrut sa vi-l descriu mai demult: ghilimelele in limba romana sint deosebite fata de ghilimelele altor limbi si, de aceea, trebuie acordata o atentie sporita. Pentru ca scriu cu caractere neromanesti acum, imi va fi mai dificil sa descriu grafic ce doresc sa spun, dar incerc.

Ghilimelele ce deschid citatul au forma aproximativa 99 si sint asezate la baza caracterelor. Dumneavoastra ati reprezentat corect acest lucru. Ghilimelele de sfirsit, dimpotriva, se afla la nivelul superior al caracterelor si au forma aproximativa 66. Din pacate, dumneavoastra le-ati conceput ca pe 99, ceea ce nu este corect. Multi nu au observat acest lucru, si, din pacate, sint edituri romanesti care au preluat ghilimelele de sfirsit ca pe 99 in loc de 66. Problema este ca se creeaza confuzie in rindul romanilor care folosesc editarea electronica.

Este o chestiune de "identitate culturala" care trebuie avuta in vedere cu multa grija. Asa s-a scris dintotdeauna in romaneste, inainte de venirea calculatoarelor.

In ideea ca nu am fost prea "dur" cu dumneavoastra, dar o fac pentru ca apreciez mult ce faceti, va rog sa faceti aceasta modificare.

De bine si "Sarbatori fericite!",

Silviu Serban
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

From: Cristian Secară
To: Silviu Serban
Date: Date: Tue, 21 Dec 2004 18:01:33 +0200
Subject: Re: Problema ghilimelelor romanesti

Silviu Serban a scris:[...] Ghilimelele de sfirsit, dimpotriva, se afla la nivelul superior al caracterelor si au forma aproximativa 66.
Nu.

Deoarece au mai fost și alții ca dumneavoastră care au reclamat acest lucru și pentru că trebuia bătut în cuie în vreun fel, am făcut ce-am făcut și am obținut această precizare scrisă din partea Academiei Române.

Asta face parte dintr-o acțiune mai largă care a avut drept scop revizuirea standardului de tastatură românească, existent încă din 1998 și care avea aceleași ghilimele încă de atunci. Diferența este că atunci standardul a fost elaborat pe bază de vorbe, iar acum am insistat să existe o precizare scrisă. Standardul de tastatură românească SR 13392:2004 conține ghilimelele 99 jos / 99 sus, nemodificate de fapt față de cel din 1998.

Driverul meu de tastatură respectă acest standard (cel revizuit, din 2004). Din punctul meu de vedere, subiectul este închis.

Așa ca o completare, standardul ISO/IEC 8859-16:2001, care a avut la bază standardul românesc SR 13411:1999, conține aceleași ghilimele. Standardul SR 13411:1999 poate fi consultat direct la ASRO, iar standardul ISO/IEC 8859-16:2001 aici.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Silviu Serban

Mesaj de Silviu Serban »

From: Silviu Serban
To: Cristian Secara
Date: Tue, 21 Dec 2004 11:16:17 -0500 (EST)
Subject: Re: Problema ghilimelelor romanesti


Din pacate, Academia Romana nu are credibilitatea necesara pentru a considera propunerea lor cu privire la ghilimele ca inchisa. Motivul: schimbarile ortografice (respectiv, forma sunt pentru sint si asezarea lui â in locul lui î) nu s-au justificat lingvistic (va vorbeste un lingvist). Parerea mea este impartasita de multi lingvisti romani care s-au impotrivit si se impotrivesc cu succes deciziei Academiei. Rezultatul actual este ca scriem actualmente in doua grafii.

Cu alte cuvinte, fiind in cunostinta de cauza, eu nu consider subiectul inchis pentru ca vorbim de o traditie care nu are nimic de-a face cu decizia pur politica de schimbarea grafiei î/â si sunt/sînt sau a ghilimelelor. Intrebarea este cu ce vor veni data viitoare? Stiti, este aberanta schimbarea lui sint cu sunt pentru am observat ca multa lume pronunta astfel acest cuvint (adica sunt), luindu-se dupa principiul -- corect, de altfel -- ca scriem asa cum vorbim in romaneste.

Va asigur ca nu voi lasa acest subiect trecut sub tacere sau inchis pentru ca politica a fost amestecata aici.

Va multumesc totusi pentru clarificarile dvs si, mai ales, pentru timpul pe care l-ati dedicat pentru a raspunde mesajului meu.

De bine

Silviu Serban
Scrie un răspuns