creare mapare tastatură

neamtzo_drakoli
membru
membru
Mesaje: 2
Membru din: 10 August 2010 20:08

creare mapare tastatură

Mesaj de neamtzo_drakoli »

Salutare,

avînd nevoie de o mapare mai specială, m-am apucat să mă joc și eu cu MSKLC. Nevoia mea concretă era de a putea scrie cu diacritice românești folosind o tastatură nemțească. Altfel spus, să înlocuiesc ä, ö. ü, ß cu caracterele românești aferente, fără ca celelalte semne (tastele alfanumerice) să fie afectate.

Cum maparea lui Cristi Secară e pentru „asezonarea” tastaturilor englezești, evident că nu mă ajuta pea mult, căci tastaura nemțească e de tip QWERTZ, iar semnele speciale sînt distribuite un pic altfel. (M-am folosit de ROkey_virgulițe, cînd mi-am definit propria tastatură, pentru a pune ș și ț. Mulțam.)

Problema mea e că MSKLC 1.4 nu a funcționat cum trebuie, dădea o eroare în care spunea ceva de genul că dacă folosești un SO sub Vista, unele aspecte n-o să meargă. (Eu am XP.) La crearea pachetului de instalare și a fișierului dll începea să „gîndească” - și apoi așa îngheța.

Am dezinstalat 1.4 și am instalat 1.3, a mers, dar mi-a creat un singur pachet de instalare și un dll pus într-un folder pe nume i386. L-am instalat și văd că la mine merge.

Întrebare: ăsta ar fi bun și pentru sisteme de operare mai noi (Vista, Win 7)? Mai am prieteni care au tastatură nemțească și ar vrea să poată scrie și românește corect. Oricum n-am înțeles ce sînt toate alea (wow, amd etc.) și la ce e bun fiecare.

Evident că s-ar putea pune problema și invers: în momentul cînd vor exista tastaturi românești în masă, s-ar putea ca pentru necesitățile unor grupuri restrînse, care scriu frecvent și în alte limbi (de pildă traducători), să fie nevoie de și de definirea unei mapări pentru altă limbă, pornind de la tastatura românească.
dorin
membru
membru
Mesaje: 61
Membru din: 25 Ianuarie 2007 09:12
Localitate: București

Mesaj de dorin »

Am folosit și eu MSKLC (1.3 pe XP / 1.4 pe Vista și Win 7).

În mod normal ar fi trebuit să meargă 1.4 pe XP, cu condiția să ai Microsoft .NET Framework v2.0 instalat.
...1.3, a mers, dar mi-a creat un singur pachet de instalare și un dll pus într-un folder pe nume i386
Este normal, așa lucrează MSKLC 1.3 - crează un singur pachet, pentru 32 biți.
Oricum n-am înțeles ce sînt toate alea (wow, amd etc.) și la ce e bun fiecare.
MSKLC 1.4 crează pachete diferite, pentru fiecare versiune de sistem de operare, respectiv 32/64 biți, iar installer-ul știe pe care să o folosească.
Întrebare: ăsta ar fi bun și pentru sisteme de operare mai noi (Vista, Win 7)?
Nu am încercat, dar cred că ar trebui să meargă pe versiunile de 32 biți.

În orice caz, ca să nu muncești de două ori, poți folosi fișierul klc creat cu MSKLC 1.3. Îl deschizi cu MSKLC 1.4 și mai generezi o dată dll-urile pe care le vei instala pe Vista și Win 7.

Totuși, pentru Vista și Win 7 ar fi bine să pornești de la layout-ul de tastatură românească preexistent acolo (care diferă de cel de pe XP, plus că are rezolvată problema tastelor moarte, care nu mergeau pe XP).
neamtzo_drakoli
membru
membru
Mesaje: 2
Membru din: 10 August 2010 20:08

Mesaj de neamtzo_drakoli »

Curios, am Net Framework 2.0 instalat, cine știe de ce a dat eroarea aia. Oricum, pentru XP mă mulțumesc cu ce am acum. Cînd oi trece pe Win 7, am să țin cont de sugestiile tale.

Mersi.
dorin
membru
membru
Mesaje: 61
Membru din: 25 Ianuarie 2007 09:12
Localitate: București

Mesaj de dorin »

Faptul că dădea un mesaj că "dacă folosești un SO sub Vista, unele aspecte n-o să meargă" nu e o eroare propriu-zisă, ci o avertizare (bănuiesc că apărea în etapa de validare a noului layout, sub forma unui warning în fișierul log). Dacă era ceva legat de NET Framework, probabil nu ai fi putut folosi deloc MSKLC, nici măcar nu ai fi putut să-l instalezi. Dar dacă zici că pur și simplu "îngheață" la un moment dat (deși apucă să creeze pachetele - cele cu wow, amd etc.), pare a fi ceva legat de Windows (un kit fără licență, cu probleme?).

Dacă pornești de la tastatura germană din XP, și doar adaugi caracterele specific românești în locul celor germane, atunci poți folosi fișierul klc creat cu 1.3 și în 1.4 (îl deschizi și mai dai o dată "Build DLL and Setup Package").

Despre limitările care apar în XP scrie în help-ul de la 1.4:

Windows XP

• The control panel applet that supports the installation of keyboards is limited to locales that the system supports. You will still be able to install keyboard layouts that support other languages, but you will have to list them under languages that the system supports.
• You can install keyboard layouts for languages other than those supported by the operating system. However, each keyboard layout must be associated with one of the locales supported by the operating system.
• Rendering support is limited to the version of Uniscribe that is installed.
Scrie un răspuns