Pagina 1 din 1

Driver de tastatura in Linux

Scris: 24 Mai 2003 12:34
de Viorel
Mă refer la driverul pentru consolă. In X s-ar putea să fie altfel.

Apare o problemă la blocul numeric. Pentru tasta punct în fişierul keymap apare o linie de forma

keycode 83 = KP_Period

care bate punct. Din cunoştinţele mele nu se poate convinge tasta aia să bată virgulă şi să asculte de NumLock în acelaşi timp fără o modificare în kernel (sper să mă înşel, dar n-am găsit nici o cale).

Nu cred că e un argument care stă în picioare în ceea ce priveşte stabilirea unui standard, dar m-am simţit obligat să-l menţionez ;)

Scris: 27 Mai 2003 16:52
de secarica
Vezi poate îți spune ceva textul de la adresa asta
http://www.ibiblio.org/pub/Linux/system ... ers-keymap
sau de la adresa asta
http://www.root66.net/linux/Mandrake/HOWTO/French-HOWTO

Asta cu punct sau virgulă pe blocul numeric poate fi o chestie discutabilă.
Da, în limba română separatorul zecimal este virgula.
Problema este că unii folosesc punctul de pe keypad pentru alte scopuri decât reprezentarea zecimală a unui număr – de exemplu adrese de IP. Tocmai de-aia driverul meu de tastatură de Windows, care instalează 2 variante de layout, face diferențierea în funcție de cine se estimează că va folosi cu precădere unul sau altul dintre layout-uri.

Nu știu cum este în Linux, dar în Windows tasta aia este considerată de sistem ca "separator zecimal", căreia i se asociază un semn oarecare în funcție de setările de locale ale sistemului.
În Excel de exemplu, nu are importanță ce caracter bate tasta aia, el interpretează corect ca zecimal.
Pe de altă parte, am testat mai demult pe un StarOffice v.6beta (versiunea de Windows) și programul lor de tabele nu știa decât de punct (avea un bug sau era prost scris).

Cristi

Scris: 27 Mai 2003 21:38
de Viorel
Excelent linkul. Nu mi-a dat prin cap să mă uit la alte tastaturi cu aceeași problemă :(

keycode 83 = KP_Comma

Dacă chiar merge chestia asta s-a rezolvat :)

Treaba cu separatorul zecimal este într-adevăr discutabilă. De acord, separatorul la noi e virgula, și Excelul e corect la faza asta. O mică problemă poate fi salvarea în format CSV (comma separated values), unde virgula fiind deja folosită trebuie înlocuită cu altceva, așa numitul list separator, care pentru română pare a fi definit punct și virgulă. CSV nu e un format tocmai complet (în particular nu are header cu caracteristici și astea), motiv pentru care utilizatorul neavizat și cu calculatorul nesetat pe română nu reușește să importe fișierul ăla. Probabil mai apar și alte neajunsuri, dar ăsta ar fi singurul care-mi trece acum prin cap. Așa că unii aleg să ignore anumite setări regionale cel puțin la nivelul reprezentării datelor, pentru a elimina probleme de compatibilitate. Greu de spus cine are dreptate.
A, și în Excel mi se pare că dacă folosește virgula ca separator zecimal folosește punct și virgulă ca să separe de exemplu argumentele funcțiilor (care în engleză se separau prin virgulă), motiv pentru care apar incompatibilități la nivelul surselor...