O problemă cu ţ (sau cu ş, depinde cum privești lucrurile)

vi0rel
membru
membru
Mesaje: 1
Membru din: 10 Martie 2010 15:06

O problemă cu ţ (sau cu ş, depinde cum privești lucrurile)

Mesaj de vi0rel »

Am windows xp varianta pe 64 biți, am instalat driverele specifice (standard și standard cu sedilă) și întâmpin următoarele probleme:
- romanian standard în Word și OpenOffice caracterele ș și ț apar corect (cu virgule), în schimb în Notepad de exemplu apar doar semne de întrebare ??
- romanian cu sedilă atât în Word, OpenOffice cât și în Notepad litera ş apare cu sedilă, în schimb ţ apare cu virgulă;
- romanian legacy se comportă identic cu romanian cu sedilă - în ce privește aspectul lui ş și ţ.
În concluzie: indiferent ce variantă aleg, în Word și OpenOffice ţ se vede la fel - cu virgulă.
Chiar dacă se vede la fel, verificatorul ortografic subliniază cu roșu cuvintele ce conțin ţ scris în setarea romanian legacy sau romanian standard cu sedilă. Adică cu alte cuvinte e ţ cu sedilă dar pe ecranul calculatorului apare ţ cu virgulă.
Am instalat și EUupdate m-am gândit poate rezolvă problema - nici o ameliorare.
Cum pot remedia aceste probleme? De ce ș și ț cu virgulă nu sunt afișate în unele aplicații (notepad, copernic desktop search)?
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Re: O problemă cu ţ (sau cu ş, depinde cum privești lucrurile)

Mesaj de secarica »

vi0rel a scris:- romanian standard în Word și OpenOffice caracterele ș și ț apar corect (cu virgule), în schimb în Notepad de exemplu apar doar semne de întrebare ??
În mod implicit, Notepad lucrează pe 8 biți (codare așa-zisă ANSI). Dacă sistemul are setările de locale puse pe Romanian, atunci Notepad folosește de la sine pagina de codare Windows CP-1250 (Latin 2), care permite folosirea caracterelor românești cu sedilă.

Caracterele românești corecte nu pot fi reproduse de nicio codare pe 8 biți din cele folosite de Windows (ci doar de codarea ISO-8859-16 (Latin 10), care însă nu este implementată în produsele Microsoft), de aceea un text cu caractere românești corecte în Notepad trebuie sa fie salvat obligatoriu ca Unicode (Unicode și atât, sau UTF-8 (preferabil, aș zice)).
vi0rel a scris:- romanian cu sedilă atât în Word, OpenOffice cât și în Notepad litera ş apare cu sedilă, în schimb ţ apare cu virgulă;
- romanian legacy se comportă identic cu romanian cu sedilă - în ce privește aspectul lui ş și ţ.
În concluzie: indiferent ce variantă aleg, în Word și OpenOffice ţ se vede la fel - cu virgulă.
Principial vorbind, într-un font caracterul este ceva (este identificabil cu un cod), dar cum arată acel caracter (aspectul utilitar sau artistic) este altceva.

În epoca pre-Vista, ţ-ul cu sedilă a fost reprezentat vizual în mod greșit cu virgulă din cauza unei decizii idioate a companiei Adobe. Vezi ceva detalii aici, la nota unde scrie cu cărămiziu „Recomandarea este făcută prin prisma „noastră” ...”.

De la Vista (inclusiv) încoace lucrurile au fost corectate, însă actualizarea EUupdate conține fonturi tot de XP, atâta că strict cu completarea pentru caracterele corecte.

Ca să vezi 1:1 îți trebuie fonturile fizice de la Vista (sau probabil oricare ar fi de la Vista încolo). Ca să revin la Notepad, fontul Courier New nu este inclus în EUupdate. Dacă este musai, ia-l și instalează-l de aici (cu clic dreapta peste fișierul .inf).

Aranjamentul „Romanian (Legacy)” scrie exclusiv pe model vechi, cu caractere cu sedilă. De reținut că folosirea caracterelor corecte pe XP mai pune și alte probleme suplimentare față de folosirea în general a diacriticelor, cum ar fi probleme la folosirea caracterelor ș și ț cu virgulă în numele fișierelor, sau probleme la sortarea alfabetică a unor nume gen Șerban etc. scrise cu ș și ț cu virgulă.
vi0rel a scris:Chiar dacă se vede la fel, verificatorul ortografic subliniază cu roșu cuvintele ce conțin ţ scris în setarea romanian legacy sau romanian standard cu sedilă. Adică cu alte cuvinte e ţ cu sedilă dar pe ecranul calculatorului apare ţ cu virgulă.
Verificatorul ortografic se uită la codurile caracterelor. Ţ-ul cu sedilă din XP este cu virgulă doar pentru privirea umană, nu și pentru program.

Verificator ortografic există în ambele variante, adică și pentru scrisul corect și pentru cel pe stil vechi (greșit lingvistic, dar măcar compatibil).

Pentru Microsoft Office 2003, vezi ultimele mesaje din topicul de aici.
Pentru OpenOffice vezi aici.

Edit: mai mult ca sigur că verificatorul ortografic pentru Microsoft Office 2007 știe să corecteze doar corect ca să zic așa. Mă aștept totuși ca situația Windows XP + Office 2007 + verificator ortografic pentru limba română să fie deloc sau rar întâlnită.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Scrie un răspuns