Apple si diacriticele bune vs Microsoft si diacriticele rele

ilg
membru
membru
Mesaje: 6
Membru din: 18 Mai 2010 12:06

Apple si diacriticele bune vs Microsoft si diacriticele rele

Mesaj de ilg »

subscriu la parerea lui Cristian cu privire la incompatibilitatile introduse de Microsoft.

din pacate efectele lor vor avea nevoie de mult timp pentru a se 'vindeca'.

de cateva luni am migrat pe Mac, unde, cel putin teoretic, problema diacriticelor gresite nu exista.

practic, incompatibilitatile cu diverse alte aplicatii/dispozitive continua sa ne urmareasca.

1 - sincronizarea cu telefoanele mobile. mi-am portat eu fain-frumos agenda din Outlook in Address Book-ul din Mac OS X si, intr-un elan de voiosie, m-am apucat sa corectez numele incat sa aiba diacriticele 'bune'. dupa ceva munca am sincronizat agenda cu telefonul (un Sony Ericsson mai vechi, ce-i drept) si... nenorocire. toate diacriticele 'bune' erau afisate ca patratele :-(

in final a trebuit sa inlocuiesc toate diacriticele bune cu cele 'rele', in toata agenda, numai pentru ca telefonul nu le recunoaste. cum mi-am propus ca urmatorul telefon sa fie un iPhone (in momentul in care Vodafone il va comercializa si la noi), probabil ca problema va fi rezolvata pe viitor, si voi putea sa corectez la loc numele din agenda.

2 - Adobe Flash (nu degeaba Apple si Microsoft si-au dat mana in a crifica pe Adobe).

cu si mai mult elan m-am apucat la un moment dat sa imi public toate pozele pe Flickr. la majoritatea pozelor am completat informatiile geografice (tara/judet/oras/locatie). lucrand pe Mac, evident am crezut ca diacriticele bune sunt cheia succesului. dupa ceva eforturi am reusit sa le postez pe Flickr si am incercat sa rulez un slideshow. optional in slideshow pot fi suprapuse si comentariile atasate, in care la momentul publish-ului procedura mea de publish adauga automat informatiile geografice. am descoperit insa ca Adobe Flash-ul, care ruleaza slideshow-ul, afiseaza patratele in locul diacriticelor bune :-(

asa s-a facut ca iar a trebuit sa inlocuiesc peste tot cu diacriticele 'rele', ca sa imi mearga slideshow-urile :-(

in momentul in care Adobe va fi reparat problema, si Flickr va fi actualizat site-ul, ma voi gandi la un update in metadata pozelor, dar pana atunci...

concluzia:
- promovarea folosirii diacriticelor corecte este evident necesara, dar de fiecare data trebuie verificat pana la capatul drumului unde trebuie sa ajunga textele cu diacriticele, deoarece pot sa apara surprize.

numai bine,

Liviu
ilg
membru
membru
Mesaje: 6
Membru din: 18 Mai 2010 12:06

update

Mesaj de ilg »

am reluat câteva teste și am un mic update la situația diacriticelor.

- pe Windows 7 cel puțin (posibil și pe Vista), keyboard layout-urile normale (Romanian Standard și Romanian Programmer) mapeaza caracterele corecte, cele cu virgulă. pentru compatibilitate există Romanian Legacy, care mapează caracterele cu sedilă. fonturile afișează corect ambele variante.

ceea ce înseamnă că problema s-a rezolvat, textele generate cu Windows 7 sunt corecte, și compatibile cu cele de pe Mac.

- incompatibilitatea pe care am sesizat-o mai demult la Adobe Flash, de fapt nu este a Flash-ului în sine, ci a sistemului pe care rulează. am instalat ultima versiune de Flash Player (10.0.45.2) pe Mac, Win 7 si XP, si pe primele două slideshow-ul din Flickr cu diacriticele cu virgulă se văd corect. probleme mai face XP-ul, și din ce am citit, buba e în faptul că pe XP numai o parte din fonturi implementează caracterele care ne interesează pe noi. (și ghinionul face că Flickr-ul folosește in slideshow-uri exact un asemenea font incomplet)

- incompatibilitatea pe care am sesizat-o la bătrânul meu telefon Sony Ericsson este la locul ei, și nu cred că mai interesează pe cineva să o corecteze, rămâne însă de ținut minte că pot exista dispozitive mai vechi care nu afișează corect diacriticele 'bune'.


pentru mine deocamdată impactul incompatibilităților se manifestă numai în card-urile din Address Book (până cînd imi voi lua un iPhone) și în metadata pozelor, până când Flickr-ul va schimba fontul folosit în slideshow-uri, ca să poată fi afișate și pe XP-uri (sau până când XP-ul va muri, deși cred că mai durează câțiva ani).


Liviu


n.b. eu am trecut în mod experimental la noul encoding cu virgule și pe XP-ul unde rulez deocamdată Outlook-ul, fără a sesiza vreo problemă. dacă cineva sesizează probleme pe alte platforme (Linux?) sunt curios să le aflu.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Re: update

Mesaj de secarica »

ilg a scris:- pe Windows 7 cel puțin (posibil și pe Vista), keyboard layout-urile normale (Romanian Standard și Romanian Programmer) mapeaza caracterele corecte, cele cu virgulă. pentru compatibilitate există Romanian Legacy, care mapează caracterele cu sedilă. fonturile afișează corect ambele variante.
Este corect de la Vista încoace, vezi aici.
ilg a scris:- incompatibilitatea pe care am sesizat-o mai demult la Adobe Flash, de fapt nu este a Flash-ului în sine, ci a sistemului pe care rulează. am instalat ultima versiune de Flash Player (10.0.45.2) pe Mac, Win 7 si XP, si pe primele două slideshow-ul din Flickr cu diacriticele cu virgulă se văd corect. probleme mai face XP-ul, și din ce am citit, buba e în faptul că pe XP numai o parte din fonturi implementează caracterele care ne interesează pe noi. (și ghinionul face că Flickr-ul folosește in slideshow-uri exact un asemenea font incomplet)
Asta sună a lucru pozitiv, în sensul că nu trebuie revenit și refăcut flash-ul. Problema fiind în ograda utilizatorului final, responsabilitatea îi revine acestuia (poziționându-mă în anul 2010, în privința asta eu am devenit radical).
ilg a scris:- incompatibilitatea pe care am sesizat-o la bătrânul meu telefon Sony Ericsson este la locul ei, și nu cred că mai interesează pe cineva să o corecteze, rămâne însă de ținut minte că pot exista dispozitive mai vechi care nu afișează corect diacriticele 'bune'.
Nu este singurul, vezi aici.
ilg a scris:pentru mine deocamdată impactul incompatibilităților se manifestă numai în card-urile din Address Book (până cînd imi voi lua un iPhone) și în metadata pozelor, până când Flickr-ul va schimba fontul folosit în slideshow-uri, ca să poată fi afișate și pe XP-uri (sau până când XP-ul va muri, deși cred că mai durează câțiva ani).
Eu mi-aș dori să nu modifice nimic. Fiecare țară are o anumită cultură. Bună sau proastă, a noastră este asta, cel puțin azi. Starea de normalitate (zic eu) este ca tehnica să se muleze după detaliile culturale, nu detaliile culturale să se modifice din motive pur tehnice. Nu mă freacă dacă într-o zi detaliile culturale vor fi altele, dar mi se pare inacceptabil ca acele eventuale modificări sau evoluții să fie cauzate de incapacitățile tehnice ale unui sistem de operare (aflat sau nu deja în pantă descendentă, dar asta nu este relevant).
ilg a scris:n.b. eu am trecut în mod experimental la noul encoding cu virgule și pe XP-ul unde rulez deocamdată Outlook-ul, fără a sesiza vreo problemă. dacă cineva sesizează probleme pe alte platforme (Linux?) sunt curios să le aflu.
Cu e-mailul apar permanent probleme cu diacriticele, datorate aproape exclusiv configurărilor proaste ale serverelor (valabil și (sau mai ales) în cazul e-mailului manipulat prin intermediul unui browser).

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
ilg
membru
membru
Mesaje: 6
Membru din: 18 Mai 2010 12:06

Re: update

Mesaj de ilg »

secarica a scris:Eu mi-aș dori să nu modifice nimic. Fiecare țară are o anumită cultură. Bună sau rea a noastră este asta, cel puțin azi. Starea de normalitate (zic eu) este ca tehnica să se muleze după detaliile culturale, nu detaliile culturale să se modifice din motive pur tehnice. Nu mă freacă dacă într-o zi detaliile culturale vor fi altele, dar mi se pare inacceptabil ca acele eventuale modificări sau evoluții să fie cauzate de incapacitățile tehnice ale unui sistem de operare (aflat sau nu deja în pantă descendentă, dar asta nu este relevant).
din motive de respect pentru spectatorii slideshow-urilor, care pot fi de oriunde, nu prea e realist sa îi trimit să își ia alt computer, și dacă Flickr nu schimbă fontul din slideshow, cel puțin pentru o vreme nu am altă opțiune decât să continui să utilizez codurile vechi :(

Liviu
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Poți să-mi indici un exemplu ?

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
ilg
membru
membru
Mesaje: 6
Membru din: 18 Mai 2010 12:06

Mesaj de ilg »

secarica a scris:Poți să-mi indici un exemplu ?
http://www.flickr.com/photos/ilg-ul/4635545369/

Liviu

p.s. pe lângă testul asta mai sunt peste 11.000 de alte poze acolo, multe dintre ele cu comentarii în care apar diacritice.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Dacă te referi la scrisul obișnuit care apare în pagină (nu pot să apreciez, pentru că la mine este corect oricum), în opinia mea nu (mai) este critic.

De ce: singurul loc în care mai apare cu găuri în loc de diacriticele corecte este IE6. Pe Firefox instalat pe orice WinXP, sau Opera, Chrome, Safari, sau de la IE7 încoace instalate fiecare pe WinXP cu SP2, diacriticele corecte se văd măcar cu glifele de la alt font (asta în lipsa fonturilor actualizate). Nu arată perfect punctual pe caracterele vizate, dar este citibil fără probleme. Ori în ziua de azi IE6 este de-acuma și mai greu de găsit dar și dăunător de folosit (fără legătură cu diacriticele).

Util: vezi documentul publicat în pagina asta, cu un sondaj efectuat aici și cu ceva explicații despre sondaj aici.

Edit: nu mă prind dacă este scris acolo explicit – articolele indicate au legătură cu intenția de trecere la diacriticele corecte pe Wikipedia RO.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
ilg
membru
membru
Mesaje: 6
Membru din: 18 Mai 2010 12:06

Mesaj de ilg »

secarica a scris:Dacă te referi la scrisul obișnuit care apare în pagină (nu pot să apreciez, că la mine este corect oricum), în opinia mea nu (mai) este critic.
în pagina web apare, pentru că browser-ul selectează un font actualizat, dar în slideshow nu, pentru că Adobe Flash folosește un font incomplet.

încearcă link-ul ăsta, dar neapărat activează Show Info, în colțul dreapta sus.

http://www.flickr.com/photos/ilg-ul/set ... 6518/show/
secarica a scris:singurul loc în care mai apare cu găuri în loc de diacriticele corecte este IE6.
ah, de IE6 nici nu mai vorbesc, l-am ignorat de mult. din păcate și respectul meu pentru spectatori are o limită...
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

ilg a scris:în pagina web apare, pentru că browser-ul selectează un font actualizat, dar în slideshow nu, pentru că Adobe Flash folosește un font incomplet.

încearcă link-ul ăsta, dar neapărat activează Show Info, în colțul dreapta sus.

http://www.flickr.com/photos/ilg-ul/set ... 6518/show/
Nu știu unde apare Show Info pentru a-l activa. Eu văd asta (sunt pe XP, dar am instalate fonturile de la Vista).

Nu mă prind ce font folosește Adobe Flash, însă, în cazul unui font incomplet folosit la comun, Firefox (de exemplu) poate să facă substituția de glife pentru caracterele din pagina în sine, dar partea care îi revine componentei flash este afișată prost, flashul săracul nefiind capabil de subtilități.

Edit: deci da, este într-adevăr posibil ca ș și ț în pagina html să arate bine, iar în flash prost.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
ilg
membru
membru
Mesaje: 6
Membru din: 18 Mai 2010 12:06

Mesaj de ilg »

secarica a scris:Nu știu unde apare Show Info pentru a-l activa. Eu văd asta.
apare în dreapta sus. dacă îi dai stop pe slideshow trebuie să îl găsești.

la mine în ecran arată cam așa. nu știu ce font este, dar e de remarcat căt de strâmbe sunt literele în textul din dreapta sus.

la tine apare bine, dar din window capture n-aș zice că rulezi pe XP :wink:
secarica a scris:Nu mă prind ce font folosește Adobe Flash, însă, în cazul unui font incomplet folosit la comun, Firefox (de exemplu) poate să facă substituția de glife pentru conținutul paginii în sine, dar partea care îi revine componentei flash să fie afișată prost, flashul săracul nefiind capabil de subtilități.
da, nici eu nu știu, dar nici nu sunt un mare fan Flash, așa că nici nu cred că voi avea vreodată răbdare să studiez mai în amănunt cazul.

și dacă nu ar exista problema de afișare pe XP, nici nu mi-aș fi bătut capul cu atâtea teste.

Liviu
Scrie un răspuns