HAMANGIA

booghybear
membru
membru
Mesaje: 2
Membru din: 14 Iulie 2012 10:07

HAMANGIA

Mesaj de booghybear »

M-am angajat de curând la un ziar pe tehno. Tipul de pe tehno din-nainte am vazut că folosea Page maker 7 pe windows XP. Familia de fonturi pe care fostul tehno o folosea era HAMANGIA si îi mergea perfect. Eu eu unul folosesc Quark xpress 9.1 pe calc de acasă cu Win7 si Microsoft word 2010. Pe calc de acasă în Page maker mie îmi merge doar "ă,î,â" dar NU merge în ruptul capului "ș" și "ț"
Tot pe calc de acasă dar în QuarkXpress 9.1 merge doar "î,â" și NU merge
"ă,ș,ț"
Ideea e că treb neaaprat să lucrez pe calc de acasă pt că cele de la redacție sunt foarte slabe și QX9 se va mișca foarte greu pe ele
Aștept un răspuns, mulțam anticipat!
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Întrebare: la cele descrise de tine, dacă încerci doar cu scop de test să scrii cu Arialul nativ din Windows 7, obții același lucru ?

În cazul în care o aplicație nu poate folosi ș și ț cu virgulă cu niciunul din fonturile native din Vista sau 7, înseamnă că aplicația nu este capabilă de Unicode. Nici la Adobe și nici la Quark nu mă miră...

1. Ca să poți totuși să scrii cu un ș și ț vizibil, trebuie să folosești varianta ş și ţ cu sedilă, incorectă lingvistic, dar care măcar te scoate din încurcătură printr-un compromis, în acest caz nefiind vina ta.

Dacă ești pe Vista sau 7, du-te la pagina de aici, caută locul unde scrie „Descărcați versiunea de tastatură „Romanian (standard, cu sedilă)”:” și instalează și folosește versiunea care ți se pare potrivită situației și scopului tău.

Alternativ, poți folosi direct tastatura „Romanian (Legacy)” cu care vine oricum orice Windows, dar asta doar dacă te împaci cu inversarea Y<->Z și varza celorlalte semne de pe rândul cu cifre.

2. La partea în care nu poți scrie nici ă (și nici ş și ţ cu sedilă), pot fi două explicații: fie aplicația nu știe decât de pagina de cod „Western”, caz în care nu poți face nimic, fie calculatorul tău este configurat greșit, cu localele de la non-Unicode pe altceva decât pe Română.

Verifică în Panou de control -> Opțiuni regionale și lingvistice -> al patrulea tab care se cheamă Administrativ -> trebuie să fie pe Română (Romainia).

PS: în cazul în care nu sunt deja, pune oricum și restul localelor pe Română din celelalte taburi, așa vei avea ora cu 24 de ore în loc de AM și PM, paginile vor fi implicit pe A4 în loc de Letter etc.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Scrie un răspuns