Pagina 1 din 1

Tastatura Romanian Programers pe Windows 10

Scris: 18 Decembrie 2021 12:45
de georgiancraciun
Buna ziua
Pana acum ceva timp imi functiona tastatura Ro Programers pe Windows 10 x 64. Dupa o reinstalare si update nu se mai poate instala driverul. Eroarea este in imaginea atasata
eroare.jpg
eroare.jpg (23.2 KiB) Vizualizat de 3465 ori
. Imi puteti spune cum sa procedez ?

Re: Tastatura Romanian Programers pe Windows 10

Scris: 25 Decembrie 2021 14:01
de secarica
La prima vedere, deduc că motivul este simplu: nu instalezi ce trebuie și nu știu dacă nu cumva inutil.

Primul lucru, Windows 10 (de fapt, începând cu versiunea Windows Vista) nu are nevoie de nimic suplimentar pentru tastatura românească, el având disponibil în mod nativ 3 aranjamente – cel vechi QWERTZ denumit „Română (tradițională)” (respectiv „Romanian (Legacy)” în varianta în limba engleză), cel QWERTY denumit „Română (standard)” (respectiv „Romanian (Standard)” în varianta în limba engleză) și cel QWERTY denumit „Română (programatori)” (respectiv „Romanian (Programmers)” în varianta în limba engleză), ultimele două fiind cele standardizate în anul 2004.

Al doilea lucru, presupunând că, de fapt, dintr-un motiv oarecare dorești să poți scrie cu ş și ţ cu sedilă în loc de cele corecte cu virgulă, atunci trebuie instalat driverul specific pentru Windows Vista/7/8/8.1/10, disponibil în pagina asta (în zona unde scrie Atenție ! Nerecomandat lingvistic ! etc.) și folosești după aia unul din aranjamentele care se numesc „Română ([cumva], cu sedilă)” (respectiv „Romanian ([cumva], with cedilla)” în varianta în limba engleză).

Driverul pentru Windows XP NU este compatibil cu versiunile ulterioare de Windows.

Să îmi spui dacă totuși este vorba despre altceva.

Cristi