Pagina 1 din 1

Implementarea noului standard de tastatură în XFree86/X.or

Scris: 06 Noiembrie 2004 23:49
de dumol
Salutări tuturor,

Am completat layout-ul xkb "ro" din XFree86/X.org pentru a implementa noutăţile din noul standard de tastatură, adică cel adoptat în urma întâlnirilor organizate de Cristi Secară. Pot să zic că suntem în faza de beta-testing a noului aranjament, iar o bună parte din persoanele interesate de subiect sunt la curent cu ce se întâmplă.

Întrebările momentului, acum înainte de a promova noul layout pentru includerea în XFree86 şi X.org, sunt:

1) Noul standard a fost adoptat până la urmă? Unde găsesc referinţe oficiale la el? Ar fi fain să putem cita o sursă autorizată în momentul în care argumentăm necesitatea actualizării aranjamentului românesc din XFree86 şi X.org .

2) Are sens o perioadă mai lungă de beta-testing? Interesul pe liste precum rlug sau rofug şi altele asemenea a fost sau este aproape inexistent. Am pus mai mult accentul pe testarea prin intermediul traducătorilor de free software. De fapt se pare că ei sunt cei care folosesc intensiv tastatura românească în X. Din partea lor am primit şi cele mai interesante sugestii şi feedback-uri. Bug-urile ce afectează utilizarea noului aranjament sunt minore şi nu ţin de layout-ul în sine, ci de widget-urile folosite (yay gtk2! două, trei bug-uri specifice au fost descoperite).

Fişierele intrate în beta-testing şi niscaiva detalii pot fi consultate la:
http://www.rofug.ro/mailarchive/ro-l10n ... 00063.html

Mulţam,

--
mişu

Scris: 22 Noiembrie 2004 23:24
de drac
Toată stima! Era în planuri dar mai bine că l-aţi făcut voi. :)

Din păcate linkul este jos, îmi poţi trimite pe adresa drac_at_gmx.net? Mulţam.

Scris: 23 Noiembrie 2004 09:22
de dumol
drac a scris:Toată stima! Era în planuri dar mai bine că l-aţi făcut voi. :)

Din păcate linkul este jos, îmi poţi trimite pe adresa drac_at_gmx.net? Mulţam.
Scuze, sunt ceva probleme cu www.rofug.ro, încercaţi adresa: http://daemon.rofug.ro/mailarchive/ro-l ... 00063.html

Re: Implementarea noului standard de tastatură în XFree86/

Scris: 20 Mai 2005 09:47
de dumol
Pentru cine e interesat de subiect, este tratat ceva mai pe larg la http://diacritice.sourceforge.net . Site-ul este neterminat, dar secţiunea „tastaturi” este în mare gata, la fel şi intrările legate de tastatură din FAQ. A se vedea: http://diacritice.sourceforge.net/tastaturi.html şi http://diacritice.sourceforge.net/faq.html

Re: Implementarea noului standard de tastatură în XFree86/

Scris: 17 Mai 2006 23:24
de Sorin Paliga
dumol a scris:Salutări tuturor,

Am completat layout-ul xkb "ro" din XFree86/X.org pentru a implementa noutăţile din noul standard de tastatură, adică cel adoptat în urma întâlnirilor organizate de Cristi Secară. [...]
--
mişu
Sîntem deja în mai 2006, pînă la urmă ați implementat acel stadnard ro în Linux. Am tot testat, pînă la urmă m-am plictisit, prin vara lui 2005, cînd mă mai jucam cu Linux, încă nu era.
Acum, în 2006, este?

Re: Implementarea noului standard de tastatură în XFree86/

Scris: 23 Ianuarie 2007 16:42
de Sorin Paliga
dumol a scris:Pentru cine e interesat de subiect, este tratat ceva mai pe larg la http://diacritice.sourceforge.net . Site-ul este neterminat, dar secţiunea „tastaturi” este în mare gata, la fel şi intrările legate de tastatură din FAQ. A se vedea: http://diacritice.sourceforge.net/tastaturi.html şi http://diacritice.sourceforge.net/faq.html
Cînd făcui boot în ultimul Gentoo live, văzui acolo un sret de vreo cinci tastaturi alternative RO. Una dintre ele se numește Academic și, bag sama, ar fi Romanian Academic creat de mine pt MAC OS X ca variantă RO a US Academic. E așa sau ba? Mie nu-mi ieșea nimic „academic” acolo.
Sar peste faptul că setul meu de tastaturi alternative RO pt MAC OS X este gratuit, e drept, dar cu copyright. Cei care au pus acolo Romanian Academic puteau să mă întrebe dacă-s de acord. Mă rog... e și ăsta un fel de a ciupi idei.
Esența este: acel Academic văzut de mine în Gentoo este portarea Romanian Academic creat de mine? Nu, nu vă dau în judecată, doar că mie nu-mi iese, cum zisei, nimic academic cînd încep să apăs pe taste, adică nu ies caracterele RO și alte alea...

Scris: 19 Februarie 2007 03:49
de c.ovidiu
Nu ştiu cum e în Gentoo. La mine (Ubuntu 6.10), layout-ul „academic” este layout-ul 1 din standard, iar ş şi ţ sunt cu virgulă, nu cu sedilă. Din păcate nu prea multe fonturi au caracterele respective.

Cod: Selectați tot

partial alphanumeric_keys
xkb_symbols "academic" {
  // Academic variant of the standard layout with comma bellow.
  // Implements S and T with comma bellow as in ISO-8859-16.
  // Hopefully these diacritics should become mainstream in a few years.
  // For now it's the oddest variant (although the perfect one).

  include "ro(standard)"

  key <AC10> { [ 0x1000219,   0x1000218 ] };
  key <AC11> { [ 0x100021b,   0x100021a ] };
};
Unde ro(standard) este asta:

http://diacritice.sourceforge.net/imagini/ro.png