De unde cumpăr tastaturi românești?

... cu excepția reclamelor !!
Alex

De unde cumpăr tastaturi românești?

Mesaj de Alex »

Vreau să cumpăr pt. birou tastaturi inscripționate cu litere românești, cu layoutul microsoft, pentru că altfel n-o să le pot niciodată convinge pe secretare care-i treaba. Criteriile, în ordinea importanței, sînt următoarele:
1. litere românești
2. fără taste de power management, taste multimedia sau alte tîmpenii
3. backspace, enter mari
4. usb
5. negre
6. preț cît mai mic

Îmi dau bine seama că n-o să pot ajunge niciodată la criteriul 6, dar măcar primu' ar fi fain să fie îndeplinit.

Mersi frumos

Alex
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

La Metro Militari am văzut niște tastaturi românești à la Microsoft. Nu știu cum aveau Enter-ul, dar modelul era unul care pe mine mă calcă pe nervi, anume cu grupul Insert/Delete/Home/etc. coborâte aproape de săgeți și încă trei taste lipite deasupra lor, cred că alea cu PrintScrn/ScrollLock/PauseBrk. Erau albe și costau în jur de 30 lei. Parcă aveau și negre, dar nu cred că simple, ci modele cu diverse taste în plus.

Atrag atenția că există o propunere legislativă care – dacă va fi aprobată – va obliga folosirea tastaturilor românești standard (conform aranjamentului de caractere 1 din SR 13392:2004), în zona administrației de stat și a notarilor publici. Aia Microsoft nu este cea standard. În mod normal, firmele private nu intră sub incidența acelei legi.

Eu am încercat să obțin niște tastaturi standard de la Cherry. Concluzia de principiu a fost că este posibil. Modelul unei astfel de tastaturi ar fi cel clasic (tip IBM să zic așa), albe, =/+ urmat de Backspace lung pe orizontală, P urmat de ĂÎÂ, L urmat de ȘȚ și urmat mai departe de Enter lung pe orizontală, cu interfață ori PS/2, ori USB bătut în cuie – adică fără posibilitate de adaptare la PS/2. Problema lor majoră este că sunt cam scumpe (un preț „de magazin” la cele cu layout US este de vreo 70 Lei + TVA; prețul pentru cele RO ar putea suferi unele variații, necunoscute la data scrierii acestui mesaj). Ar trebui să fac o comandă de un număr oarecare de bucăți, însă prețul nu este tocmai competitiv și mă tem să nu rămân cu ele.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Alex

Mesaj de Alex »

În primul rînd mersi mult pt. răspuns. Dacă or să apară tastaturi cu alt aranjament cum or să se pupe cu Microsoft? Se schimbă și layoutul din driver în următoarea versiune de Windows?

Pe mine m-ar interesa și la 70 de lei, vreo 8 bucăți, dacă sînt tip clasic, da' ce se-ntîmplă cu restul semnelor dacă nu se potrivesc pe driverul de Windows? NU vreau să instalez alt driver (3rd party) pt. că asta e ca și cu tastaturile dvorak, degeaba sînt mult mai ergonomice dacă nu le are nimeni instalate-n windows. Nu vreau să-nvăț alt layout decît cel pe care-l pot instala pe orice calculator în 10-20 de secunde, și nu vreau să le oblig nici pe muierile de la birou să facă așa ceva. Recunosc că driverul tău e mult mai mișto da' e degeaba dacă nu vine cu Windowsul.

Aaa și apropo de dvorak, există versiune românească? Sau o să existe? Că parcă aș învăța dvorak dacă ar exista.. driver în windows bine-nțeles :)

Mulțam fain
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Există promisiuni ferme din partea Microsoft România, conform cărora versiunea Vista a Windows-ului va respecta standardul de tastatură românească. Experiența mă îndeamnă să nu cred până nu văd. Este însă neclar care va fi soarta versiunilor deja existente a Windows-ului. Depinde și de evoluția propunerii legislative despre care am pomenit.

Cât privește layout-ul vechi din Windows, acesta va coexista (adică nu va fi eliminat). În felul acesta, cine a apucat să-și cumpere tastaturi românești în varianta Microsoft și dacă s-a și obișnuit cu ele, va putea să le folosească în continuare (firește, dacă-și alege layout-ul corespunzător din setările de tastatură).

În privința tastaturilor fizice pe care dorești să le achiziționezi, nu pot să zic decât: treaba ta. Mie personal mi se pare aiurea să obligi pe [indiferent cine] să folosească o tastatură românească nestandard, care (printre altele) are Y inversat cu Z, doar pentru că așa li s-a sculat unor americani.

Despre conceptul conform căruia „nu instalez ceva care nu este prevăzut în Windows”, întreb cum faci – de exemplu – dacă găsești o placă video care nu are driverul deja inclus în Windows ? Nu o mai cumperi ? Sigur că tastatura pe care o cumperi trebuie să aibă driverul inclus în pachet. Dar dincolo de asta, nu înțeleg.

În privința unei tastaturi Dvorak, reproduc un fragment dintr-un alt mesaj de-al meu de pe acest forum:
Un proiect de dezvoltare al tastaturii Dvorak este foarte complicat. El trebuie să ia în considerare statistici lingvistice, în relație cu aspecte de mecanica mâinilor omului pe o tastatură cu o geometrie dată. Asta presupune niște studii împreună cu lingviști competenți și dactilografi adevărați. A fost un moment în care am studiat problema superficial și am abandonat subiectul, din cauză că nu mă pricep și/sau nu știu cine ar trebui consultat și în ce context de motivație.
Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Alex

Mesaj de Alex »

Nu e același lucru. Cînd înveți un layout de tastatură îți formezi niște reflexe condiționate. Degetele mele știu cum se scriu cuvintele pe tastatura microsoft, dacă mă mut la alt calculator și acolo găsesc driverul de tastatură românească microsoft (sau pot să-l instalez din cîteva clickuri) nu e nici o problemă. Dar dacă degetele știu alt layout pentru care tre' să am tot timpul la mine driverul, nu mai e așa de comod. Dacă apare standardul ăsta oficial și în windows sînt dispus să comut pe el, altfel nu. E ca și cum pe fiecare calculator pe care ar trebui să lucrez 10-20 de minute ar trebui să stau 5 minute să instalez un driver de placă video.. aberant.. În general majoritatea calculatoarelor AU instalat driverul de tastatură românească (chiar dacă utilizatoarele nici măcar nu știu ce e chestia aia albastră din dreapta ecranului pe care scrie EN).

Să înțeleg că NU o să faci comanda la cherry? adică era doar o idee? să cumpăr din metro așa cum oi găsi?

În rest mersi mult pentru informații.
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Alex a scris:Nu e același lucru. Cînd înveți un layout de tastatură îți formezi niște reflexe condiționate. [...]
Mă rog. Nu te contrazic în totalitate, dar este un aspect pe care eu îl văd diferit (poate și prin prisma celor aproximativ 2 ani de dezbateri pe tema revizuirii standardului de tastatură): standardul de tastatură a avut în vedere, încă din 1998 de când a fost conceput, situația reală de la noi – aceea că majoritatea tastaturilor existente sunt de tip US English. În acest fel s-a urmărit o oarecare ușurință de adaptare la o situație reală și nu o revoluție generatoare de nervi.

Ceea ce spui tu ar fi adevărat, dacă atunci când te-ai așeza în fața oricărui alt calculator ai găsi și acolo o tastatură românească fizică pe model Microsoft. Cum acest lucru nu se întâmplă, mă tem că cel care se va obișnui cu tastatura RO à la Microsoft se va spânzura când se va așeza în fața unui calculator echipat cu tastatură US English.

În fine, după cum spuneam, este posibil ca opinia mea să fie polarizată.
Alex a scris:Să înțeleg că NU o să faci comanda la cherry? adică era doar o idee? să cumpăr din metro așa cum oi găsi?
Tot ce pot să spun este că anul ăsta nu se va mișca nimic în direcția Cherry, iar în paralel cu asta aștept să văd mersul propunerii legislative și mișcarea Microsoft în sensul respectării standardelor (există și problema caracterelor românești, nu doar a tastaturii românești).

Ce să zic – orientează-te deocamdată către ceva palpabil...

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Skorpishor
membru
membru
Mesaje: 3
Membru din: 15 August 2006 11:16
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Skorpishor »

Eu mi-am format reflexele pentru ăîâșț, în rest [CTRL][SHIFT] Și merg pe tastatura engleză la birou, germană acasă, bat un @ & co. apoi revin la tastatura românească pentru a scrie mai departe.
Pentru birou (layout englez) tocmai am instalat driverul tău și cred că e soluția ideală - Feed-back mai încolo, după ce-l experimentez. Acasă mai puțin, am layout german și potrivește mai bine driverul de la microsoft (de aici cred explicația zy inversate, dispunerea ciudată a /-?_-... pe layoutul românesc aproape identic cu cel german - cred că au mers după zone geografice)

Ok, ideea era faza cu obișnuitul, Alex, eu zic să le întrebi pe fete cum folosesc tastatura, iar dacă o folosesc în stilul meu mega neeficient driverul de aici le ajută mai mult. Și mai ales dacă vrei să le convingi să scrie în română. Eu nu reușesc să-mi conving nevasta, deh, e un fel de secretară, dar cu acest driver cred că e muuuult mai ușor pentru "începători" și mai ușor să convingi pe cineva să treacă la română.
Eu sunt mai tranșant, dacă ar fi să-mi conving angajații să treacă la română pentru mine ar fi un motiv de concediere. Sau corect românește sau caut pe altcineva!!! Acum depinde și de nivelul firmei, la aprozar e bine oricum, dacă te respecți....
Sorin Paliga
membru
membru
Mesaje: 17
Membru din: 15 Octombrie 2003 19:31
Localitate: București
Contact:

Mesaj de Sorin Paliga »

Alex a scris:În primul rînd mersi mult pt. răspuns. Dacă or să apară tastaturi cu alt aranjament cum or să se pupe cu Microsoft? Se schimbă și layoutul din driver în următoarea versiune de Windows?

[...]
Aaa și apropo de dvorak, există versiune românească? Sau o să existe? Că parcă aș învăța dvorak dacă ar exista.. driver în windows bine-nțeles :)

Mulțam fain
Din cîte știu eu, singura companie care vinde uzual tastaturi fizice RO este Apple prin distribuitori (iStyle, Noumax etc.), doar că dispunerea este diferită față de cea aiuristică intrată în uz prin MS windows. Pt macuseri, cum sînt și eu, e firesc, numai că nici Cristi nu a creat o variantă Romanian MAC OS, care s-ar fi potrivit scopului. Poate o creează acum!

Acuma nu dau sfaturi cui nu le solicită, dar chiar nu văd de ce le chinui pe fetele alea cu tastatura inclusă de MS în sistemul de operare, RoKey al lui Cristi se instalează în cîteva secunde și necesită doar un restart, conform bunei tradiții Windows de a se restarta cît mai des posibil. La o adică, dacă iei niște tastaturi fizice US și lipești niște litere pe 5-6 taste nu văd de ce nu ar fi o soluție. Sigur, cea mai elegantă ar fi tastaturi fizice Apple + RoKey MAC OS style (vorbea cineva de asta pe macuser.ro, dar nu știe cum s-o facă, iar eu nu am nici timp, nici chef de microsoftisme, ierte-mi-se sinceritatea).

Hai Cristi, te rog eu în numele lor, fă și un RoKey MAC OS style, îl cer și cei care și-au pus Win pe mac-urile intel inside, căci le plac tastaturile fizice Apple. Cred și eu...
Avatar de utilizator
Sylver Cheetah 53
membru
membru
Mesaje: 11
Membru din: 09 Septembrie 2008 22:43
Localitate: Milky Way
Contact:

Mesaj de Sylver Cheetah 53 »

Și pe mine m-ar interesa, dar în Constanța pare să nu existe. :roll:
BLOG
Un om e un geniu, o masă de oameni e o mulţime de proști (Erwin Rommel)
ioja
membru
membru
Mesaje: 2
Membru din: 27 Septembrie 2008 13:44
Localitate: bucuresti

Mesaj de ioja »

Alex am eu tastaturi negre microsoft originale noi si daca vrei si mouse tot negru pein usb tot microsoft...tastatura 270.000 mii si mouse 110.000 mii id meu este karina_only_for_you....sau daca mai te intereseaza placute de memorie de 512..sau reparare pc...si alte servicii...intri si vb...
alex
ioja
membru
membru
Mesaje: 2
Membru din: 27 Septembrie 2008 13:44
Localitate: bucuresti

Mesaj de ioja »

nu inteleg eu prea bine cum adica taiate...literele sunt pe pe randuri 3 randuri cu litere nu stiu daca intelegi...dami add si iti dau poze...
alex
Avatar de utilizator
Sylver Cheetah 53
membru
membru
Mesaje: 11
Membru din: 09 Septembrie 2008 22:43
Localitate: Milky Way
Contact:

Mesaj de Sylver Cheetah 53 »

Adică așa:

P.S.: Nu folosesc programul Yahoo Messenger.
Fișiere atașate
splitkbd.png
splitkbd.png (198.28 KiB) Vizualizat de 40906 ori
BLOG
Un om e un geniu, o masă de oameni e o mulţime de proști (Erwin Rommel)
Avatar de utilizator
secarica
admin secarica.ro
admin secarica.ro
Mesaje: 256
Membru din: 06 Mai 2003 03:00
Localitate: București, Pământ
Contact:

Mesaj de secarica »

Și ce legătură are asta cu subiectul ?
Este conformă cu standardul românesc de tastatură ? Pare că nu.

Cristi
... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești
Avatar de utilizator
Sylver Cheetah 53
membru
membru
Mesaje: 11
Membru din: 09 Septembrie 2008 22:43
Localitate: Milky Way
Contact:

Mesaj de Sylver Cheetah 53 »

Nu ai înțeles. Omul m-a întrebat ce se înțelege prin tastatură "tăiată". :wink:
(adică literele să fie pe două coloane)
BLOG
Un om e un geniu, o masă de oameni e o mulţime de proști (Erwin Rommel)
eucaleb
membru
membru
Mesaje: 1
Membru din: 21 August 2011 11:08

Mesaj de eucaleb »

Eu am cumparat o tastatura romaneasca model K09P de la Auchan (pe ambalaj avea inscris marca Auchan)

http://eucaleb.blogspot.com/2011/01/tas ... -k09p.html
Scrie un răspuns