Article available only in Romanian language

Conţinutul acestei pagini se referă exclusiv la sistemele de operare Windows 95, Windows 98, Windows ME

Important: instalarea driver-ului de tastatură românească descrisă aici poate determina înlocuirea unui fişier de sistem, kbdro.kbd (driver-ul original de tastatură românească).
Este de preferat ca instalarea să fie făcută de către o persoană care ştie, în principiu, unde şi cum trebuie să umble. Responsabilitatea pentru reuşita acestei operaţii îi revine în exclusivitate !
Pentru clarificarea denumirii tehnice, i-am spus „driver” din unicul motiv că fişierele .dll sunt generate cu Windows DDK (Device Driver Kit), adică un ceva care generează „drivere”.

Etapele recomandate:

 1. verificarea prezenţei – şi dacă este necesar instalarea – suportului pentru Central European şi verificarea activării configuraţiei tastaturii pentru limba română
 2. instalarea driver-ului
 3. verificarea funcţionării

(i) Prezenţa suportului pentru Central European şi activarea tastaturii pentru limba română

Dacă ştiţi că aveţi instalat deja suportul pentru Central European, cu configuraţia tastaturii româneşti activată, treceţi direct la capitolul (ii).

 • menţiune valabilă doar pentru Windows 95: versiunea originală a acestui sistem (4.00.950), deşi are suport pentru un număr semnificativ de ţări, nu include şi România printre ele; pentru a avea disponibil suportul pentru limba română, trebuie să instalaţi pachetul suplimentar pan-European multilanguage support, disponibil pe saitul Microsoft; pentru a-l localiza, accesaţi pagina http://search.microsoft.com şi căutaţi articolul Q135315 (articolul are titlul ‘CD-ROM Extras for Microsoft Windows 95 Upgrade’); în pagina respectivă astfel: descărcaţi fişierul lang.exe (self-extract PK, 1370020 octeţi) , extrageţi conţinutul prin dublu-clic pe fişierul descărcat (sau orice altă metodă compatibilă de dezarhivare) şi instalaţi pachetul conform instrucţiunilor descrise în fişierul README.TXT disponibil după extragere
Zona de notificare din Windows 9x/ME
Exemplu de pe un sistem care are instalată tastatura US English şi Română

Pentru a afla dacă aveţi activată configuraţia tastaturii româneşti, este suficient să vă uitaţi în zona de notificare (system tray) şi să vedeţi dacă este figurat simbolul de comutare regională al tastaturii şi dacă în listă figurează şi simbolul „Ro”. Dacă da, treceţi la capitolul (ii).

Dacă nu, pe scurt:

 • trebuie să aveţi la îndemână CD-ul original de pe care a fost instalat sistemul, sau kit-ul de instalare trebuie să fie disponibil pe harddisk sau în reţea
 • Start -> Settings -> Control Panel
  • Add/Remove Programs -> Windows Setup tab -> Multilanguage Support
   • Details -> Central European -> (selectaţi căsuţa bifabilă)
   • clic „OK”, din nou „OK”
  • Keyboard -> Language tab
   • Add -> din meniul desfăşurabil „Language” alegeţi „Romanian”
   • clic „OK”, din nou „OK”

Acceptaţi repornirea sistemului atunci când vi se va cere acest lucru.


(ii) Instalarea driver-ului

Metoda 1; mai simplă, dar mai brutală (înlocuieşte fişierul original kbdro.kbd);
rezultă o configuraţie fixă în modul „Romanian”

În primul rând:

Notă: versiunea curentă a driver-ului este 2.3 (vedeţi aici istoricul versiunilor).

După care:

 • dublu-clic pe fişierul descărcat; vi se va propune locaţia C:\WINDOWS\SYSTEM, aceasta fiind calea implicită a driverului de tastatură românească pentru un sistem instalat pe partiţia C: în dosarul WINDOWS; modificaţi corespunzător în cazul în care acest lucru diferă
 • clic „Install”; la întrebarea dacă doriţi ca fişierul original să fie suprascris (înlocuit), clic „Yes”

Important: în situaţia în care nu vi se cere aprobarea pentru suprascrierea fişierului, înseamnă că ori calea către fişierul original este diferită, ori lipseşte suportul pentru Central European, ori nu a fost activată configuraţia tastaturii pentru limba română.

Notă: alternativ, puteţi folosi metoda „manuală” de instalare: extrageţi fişierul kbdro.kbd (785 octeţi) cu ajutorul unui utilitar care recunoaşte arhivele de tip RAR; copiaţi fişierul obţinut peste cel original din C:\WINDOWS\SYSTEM (la fel, aceasta fiind calea implicită a driverului de tastatură românească pentru un sistem instalat pe partiţia C: în dosarul WINDOWS; modificaţi corespunzător în cazul în care acest lucru diferă).

Şi în final:

 • reporniţi sistemul, altfel nu veţi observa nicio diferenţă

Metoda 2; mai multe clicuri de maus, dar mai completă şi mai elegantă;
rezultă o configuraţie flexibilă, cu trei moduri posibile: „Romanian (Standard, cu sedile)”, „Romanian (Programmers, cu sedile)” şi „Romanian (Legacy)” (cel din urmă având la bază driver-ul original de la Microsoft, nemodificat)

În primul rând:

Atenţie ! Nu este permisă comercializarea acestui driver !

Notă: versiunea curentă a driver-ului este 2.3 (vedeţi aici istoricul versiunilor)

După care:

 • dublu-clic pe fişierul descărcat; vi se va propune o locaţie de instalare relativă la locul unde se află fişierul
 • clic pe „Install”; dezarhivarea va crea un dosar KBDRO_2.3 (arhiva a fost creată cu tot cu dosarul KBDRO_2.3)
 • KBDRO_2.3 -> Win9xME
 • poziţionaţi mausul peste fişierul „install_kbdro_win9xme.inf” şi daţi clic cu butonul din dreapta; selectaţi „Install”

Notă: fiecare nume de dosar din calea de instalare trebuie să aibă maximum 8 caractere şi să nu conţină niciun spaţiu.

 • acceptaţi repornirea sistemului dacă vi se va cere acest lucru

Şi în final:

 • Start -> Settings -> Control Panel
 • Keyboard -> Language tab
 • dublu-clic pe „Romanian”
 • din meniul desfăşurabil alegeţi una dintre alternativele:
  1. Romanian (Standard, cu sedile) (recomandabil) pentru situaţia în care pe calculatorul respectiv caracterele româneşti sunt folosite frecvent
   sau
  2. Romanian (Programmers, cu sedile) pentru situaţia în care pe calculatorul respectiv caracterele româneşti sunt folosite ocazional
 • clic „OK”, din nou „OK”

Notă: puteţi alege ca tastatura românească să devină cea implicită; pentru aceasta, înainte de ultimul „OK” menţionat anterior, mai daţi un clic pe „Set as Default”; atenţie însă: pentru Windows 95, Windows 98, sau Windows ME, dacă pe tastatura implicită există ca funcţie tasta [AltGr] (cum ar fi cazul dacă tastatura românească ar fi aleasă ca implicită), comutarea unei aplicaţii MS-DOS din fereastră la ecran întreg (sau invers) folosind combinaţia de taste [Alt]+[Enter] trebuie făcută folosind doar tasta [Alt] din stânga şi în niciun caz tasta [AltGr]; în caz contrar se poate întâmpla ca toate tastele să o ia razna, singurul remediu rămânând repornirea calculatorului.


(iii) Verificare

Cel mai simplu mod de a verifica reuşita operaţiunii este de a deschide un (nou) document în Wordpad, comutaţi pe tastatura românească (să figureze Ro în system tray) şi „jucaţi-vă” cu tastele pentru a putea verifica corectitudinea accesării simbolurilor şi caracterelor.

Notă: fonturile livrate de Microsoft împreună cu sistemul de operare Windows 95, Windows 98 sau Windows ME conţin, în principiu, caracterele româneşti ă, â şi î, precum şi ş şi ţ cu sedilă; din păcate însă, acest lucru nu este valabil pentru mare parte dintre fonturile disponibile din alte surse, nici chiar cele din pachetele programelor cu pretenţii.

Cu noul driver instalat (şi după ce sistemul a fost repornit, în cazul folosirii metodei 1), configuraţia tastaturii româneşti care corespunde modului „Romanian (Standard, cu sedile)” este arătată în imaginile de mai jos.

Pentru a vedea comparativ cum arată modul „Romanian (Programmers, cu sedile)” (disponibil doar în cazul folosirii metodei 2), daţi clic pe oricare dintre imagini; se va deschide o fereastră tip pop-up cu configuraţia alternativă.

Notă: pentru claritate, sunt evidenţiate doar tastele care generează caractere; tastele cu funcţii speciale care nu apar în aceste imagini (Esc, F1-F12 etc.) sunt oricum neafectate şi nu au legătură cu subiectul de faţă.

Tastatura normală
Tastatura cu [Shift]
Tastatura cu [AltGr]
Tastatura cu [AltGr] şi [Shift]

Când se lucrează cu tastaturi cu capacele tastelor inscripţionate pentru alte ţări decât România (adică situaţia uzuală „de la noi”), scrierea în limba română poate fi un chin, mai ales pentru cei care îşi propun să scrie cu diacritice pentru prima oară.

Pentru a uşura învăţarea amplasării diverselor caractere şi simboluri, descărcaţi şi tipăriţi pe o foaie de hârtie unul – sau amândouă – dintre următoarele documente. Ele reprezintă esenţa configuraţiei din imaginile de mai sus.

Fiecare document are o singură pagină A4.

Notă: documentele sunt „idealizate”, în sensul că reprezentarea caracterelor ș/Ș şi ț/Ț (adică S şi T cu virgulă dedesubt) corespunde variantei oficiale ale standardului SR 13392:2004, mod suportat de versiunile mai noi de Windows, dar imposibil de generat cu Windows 95, Windows 98, sau Windows ME; în locul lor trebuie considerate vizual caracterele ş/Ş şi ţ/Ţ (adică S şi T cu sedilă dedesubt).

Search

No comments

I did not activated the comments on any article and for the moment I'm not going to do that. If there is really something deserving to be commented, then the discussion forum may be successfully used.
(try posting in „Despre orice altceva” category, which means „Anything else”)

Go to top